#6 – Q&A-dokumentet till undsättning
Q&A-dokumentet brukar dammas av eller skapas när det nalkas turbulenta tider som kan rendera lite medieintresse, oftast med en rädsla för negativ spinn. Men även om det vid dessa tillfällen borde vara en självklarhet att åtminstone fundera på detta och helst dokumentera de svåraste frågorna ser man det gång på gång, företag och organisationer som hamnar i blåsväder och väljer att köra huvudet i sanden med förhoppningen om att saker och ting ska blåsa över. Den strategin fungerar ibland, och kan också vara det bästa valet, men som oftast är det en dålig väg att gå. En fråga utan svar leder ofta till såväl fler frågor som fler frågeställare.
De flesta mediekontakter sker dock inte med Uppdrag Granskning, Kalla Fakta eller liknande som motpart utan är som oftast en del av mediernas normala rapportering och/eller en effekt av gott kommunikationsarbete. Slutprodukten av dessa kontakter beror som med så mycket annat på hur väl förberedd man är. Därför bör ett uppdaterat Q&A-dokument alltid finnas till hands för att snabbt kunna trumma in just era relevanta och aktuella budskap. För vem vet när nästa tillfälle ges.
Syftet med ett Q&A-dokument är att i förväg förbereda dig och din organisation inte bara på de besvärliga frågorna, vilket naturligtvis är grundläggande, men även de viktigaste budskapen ni vill nå ut med.
Bäst effekt fås om man sprider delar av sina ”frågor-och-svar”-dokument internt liksom externt. Internt blir det fler som är bekanta med vad bolaget har officiell ståndpunkt i diverse frågor, detta är viktigt i arbetet med att bygga en stark företagskultur och gemensam värdegrund. Med öppenhet också kring besvärliga frågor så visar du på riktigt att organisationen har högt i tak.
Några frågor?
/Mikael Zillén
Seniorkonsult & Digital Specialist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect on: |
No Comments