Favoritlänkar just nu: Följetongen Metro, taxi-appar och Stockholms startup-scen m.m.

Favoritlänkar just nu: Följetongen Metro, taxi-appar och Stockholms startup-scen m.m.

I ”Favoritlänkar just nu” samlar vi länkar till artiklar, klipp eller program som vi tittat på, läst eller lyssnat till den senaste veckan. Oftast är det nyproducerat material vi snappat upp, men ibland kan det vara sådant som flugit under vår radar ett tag. Alltid relevant, tycker vi i alla fall.

 

Veckans utgåva innehåller: Följetongen Metro, Didi, Uber, Urb-IT och Stockholms startup-scen.

 

 

Urb-IT

Jag återkommit några gånger till de uppskruvade värderingar som råder inom startup-branschen. Ett ytterligare tecken på att det börjar nå en topp är att många bolag nu ”tvingas” ta till en börsnotering för att kunna finansiera verksamheterna vidare. Senaste i raden av dessa är Urb-IT som enligt uppgifter till DI-digital ska till börsen redan innan sommaren. DI-digital skriver också att detta sker trots en rad chefsavhopp och en mager omsättning i fjol.

Bolaget omnämns dessutom som veckans skämt i Lundells Vecka, veckokrönikan av en av Tech-sajten Breakits grundare Stefan Lundell. Där tycker Stefan att det är en gåta hur den gamle bankiren och det övriga gänget bakom budtjänsten kan hålla kvar vid sina börsplaner, jag tror att svaret på den gåtan går under temat ”rädda det som räddas kan”.

 

Metro v.s SvD

En annan gammal bankir finns med i den mediala batalj som började mellan Metro och Svenska Dagbladet men som nu ser ut att eskalera. Alltsedan finansmannen Mats Qviberg genom investmentbolaget Custos klev in som delägare i finanssajten Realtid och sedermera som ägare i Metro har det spekulerats i vilka motiv som legat bakom dessa köp. Malin Ekman på Svenska Dagbladet är en av de journalister som skrivit om detta. Vilket föranlett Metros ordförande att skriva ett debattinlägg i just SvD, som även innehåller ett svar från chefredaktören Karén.  Hängde du med?

 I veckans avsnitt av medierna i P1 kan man höra ”Metros nya ägare gå till personlig attack mot SvD:s reporter”, vilket fick DN:s Martin Jönsson att skriva artikeln ”Medieägare som beter sig som Mats Qviberg är ovärdiga sitt uppdrag”.

Än så länge kan man nog säga att det lär fortsätta att spekuleras kring motiven till dessa medieköp, och granskningen av Custos som medieägare lär fortsättningsvis ske i fler medier än bara Svenska Dagbladet.

 

Ubers kulturproblem

Ett favoritämne just nu handlar om världens högst värderade startup, Uber. Det som för inte så länge sedan var den starkast lysande stjärnan bland de nya bolagen, börjar så sakteligen tappa sin lyskraft. Det handlar mest om bolagets vd, Travis Kalanick, och den företagskultur han skapat och företräder.  Dessa problem, i kombination med stämningar och personalavhopp, har fått Kalanick att ställa in sitt framträdande på Recodes event Code i slutet av maj. Han är den första vd:n på 15 år som ställer in, trots att det funnits många vd:ar som haft organisatoriska utmaningar samtidigt med konferensen, Bill Gates och Steve Jobs för att nämna två.

En av anledningen till att det är så intressant att följa Uber är deras framstående position när man diskuterar digital Darwinism och digital transformation.

 

Didi, lägg det namnet på minnet

En annan taxi-app som än så länge inte gjort så mycket väsen av sig är Didi. Om man inte hållit sig uppdaterad på vad som händer på den kinesiska marknaden är det möjligt att man aldrig hört talas om den kinesiska motsvarigheten till Uber. Men det lär snart bli slut på det.

Didi, som för övrigt konkurrerade ut Uber ur Kina, har nyligen tagit in nya pengar för att bland annat expandera på den globala marknaden. Detta kommer bara vara ett i raden av kinesiska bolag som gör sitt intåg i väst, så många företagsledare gör nog bäst i att lägga till hotet från öst till alla de utmaningar som sker i digitaliseringens kölvatten.  

 

Stockholm tar sig in på lista

Stockholm tar sig in på en lista över världens 20 bästa ekosystem för startups, ”2017 Global Startup Ecosystem Report – Top 20”. Stockholm kommer in på en hedrande 14:e plats före städer som Toronto, Sydney, Chicago och Amsterdam. Städerna rankas i en rad kvalitéer som tillgång på kapital och arbetskraft, startup-erfarenhet, utveckling samt marknadsräckvidd. Stockholm får högst betyg i marknadsräckvidd då vi är vana att tänka globalt men hamnar lägst i kapitaltillgång.

Inte helt förvånande så toppas listan av Silicon Valley följt av New York City och London.

 

 

 

 

 

Vad har du läst, tittat på eller lyssnat till den senaste tiden?

 

 

/Mikael Zillén
Seniorkonsult 
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
ConnectTwitter%20button | LinkedIn button

 

 

No Comments

Post a Comment

*

/* ]]> */