Favoritlänkar just nu: Millennials, Google och Scherman om SCA & Tronstriden mm
Favoritlänkar just nu: I ”Favoritlänkar just nu” samlar vi länkar till artiklar, klipp eller program som vi tittat på, läst eller lyssnat till den senaste veckan. Oftast är det nyproducerat material vi snappat upp, men ibland kan det vara sådant som flugit under vår radar ett tag. Alltid relevant, tycker vi i alla fall.
Veckans utgåva innehåller länkar om: Millennials konsumtionsvanor, Kinesiska betalningsplattformar, Jan Scherman om SCA, Tronstriden och brister i mediebranschen samt Googles investering i mjukvara för lokaljournalistik.
Om ”Millennials” konsumtionsvanor
Att "millennials", eller Generation Y som vi ofta säger i Sverige, har ett annat konsumtionsmönster än tidigare generationer är inget nytt. Här är en ”infographic” publicerad av Marketingprofs.com som visare hur det ser ut på den amerikanska marknaden.
Kinesiska betalningsplattformar tar kliv ut på den globala arenan
Vi i Sverige eller Europa har inte riktigt förstått storheten med betalningar via mobilen och användandet av fingeravtryckssensorn, men det kanske blir ändring på det nu. Enligt TechCrunch kommer de kinesiska plattformarna Alipay och WeChat pay att lanseras globalt med hjälp av amerikanska Stripe. Stripe brukar benämnas som konkurrent till svenska Klarna. I första hand handlar det om att plattformarnas dryga 1 miljard användare ska kunna använda samma betalningssystem när de är ute och reser, men är också ett tydligt steg i de kinesiska bolagens globaliseringsstrategier.
Jan Scherman om SCA och Tronstriden
Jan Scherman skrev ”Medietaggarna utåt” en åsiktstext i Aftonbladet omen bransch som vägrar erkänna sina brister. Texten handlar i mångt och mycket om rapporteringen kring SCA och de brister i densamma som journalisten Jens B Nordström uppmärksammade i sin bok Tronstriden. En bok som varmt rekommenderas för den som inte läst.
Google finansierar mjukvara för lokalnyheter
TechCrunch rapporterar att Google är med och finansierar en mjukvara för brittiska ”The Press Association” som ska kunna producera 30 000 lokala nyhetsartiklar per månad. Tanken är att mjukvaran ska fylla en lucka på nyhetskartan som inte täcks idag, men frågan som många säkert ställer sig är när den här typen av mjukvara tränger ut redaktionell text. En sak är klar, digitaliseringen fortsätter i oförminskad styrka.
No Comments