Gamestop, Wallstreetbets, Robinhood och hedgefonderna dekonstruerat

Gamestop, Robinhood, Investor Relations, IR

Gamestop, Wallstreetbets, Robinhood och hedgefonderna dekonstruerat

Ännu en text om detta överrapporterade ämne tänker du kanske, men jag hoppas kunna addera lite mer kött på benen.

 

Oftast brukar det som händer på Wall Street också stanna på Wall Street, men fenomenet Wallstreetbets och kursrusningen i butikskedjan Gamestops aktie hamnade snabbt på löpsedlarna. Den klassiska dramaturgin – de goda mot de onda eller David mot Goliat – spelade nog en stor roll. Denna uppsättning rollbesattes med miljontals goda småsparare i strid mot de onda ansiktslösa rovdjuren på hedgefonderna i New York. Men frågan är hur väl det här narrativet egentligen stämmer överens med verkligheten och om fenomenet är särskilt nytt.

 

 

”Hedgefonderna satsade på att Gamestop – världens största återförsäljare av spel med tusentals butiker över hela världen – skulle falla i kurs och blankade aktien. Flera miljoner aktieägare på sajten Reddit gick ihop och köpte aktier via appen Robinhood. Aktien rusade och hedgefonderna förlorade stort.” – Från Bulletin den 4 februari 2021

 

 

En kort bakgrund

Aktien i Gamestop, en butikskedja med försäljning av dataspelsrelaterade produkter, har i takt med att allt fler laddar ner sina spel från nätet sakta men säkert sedan 2015 rört sig ner mot låga ental. Under en stor del av 2020 handlades aktien runt 4 dollar. Redan på dessa nivåer fanns stora korta positioner, det vill säga investerare som sålt aktien i tron om att aktien skulle tappa ytterligare i värde. Utan att veta hur deras analys såg ut kan man tänka sig att de såg framför sig att hela verksamheten skulle gå samma väg som Gamestop Sverige gjorde under inledningen av 2020, det vill säga läggas ner.

 

Men med start i augusti 2020 började aktien sakta men säkert röra sig uppåt för att i slutet av december nå cirka 20 dollar. Samtidigt som detta skedde ökade successivt även antalet korta aktier. Enligt uppgift ska mer än 100 procent av aktierna varit kortade när småspararna på Wallstreetbets gick samman för att ”bränna” hedgefonderna och en så kallade ”short squeeze” uppstod.

 

Det som sticker ut i denna historia är inte att ett antal personer gått samman för att driva en aktiekurs högre, ofta kallad en ”pump and dump”-strategi, utan att ett så pass stort antal medlemmarna på Reddit-forumet Wallstreetbets gick samman, inte för egen vinnings skull, utan för att sätta hedgefonderna på plats. Att många dessutom använde sig av internetmäklaren Robinhood gjorde inte historien sämre.

 

Men om vi ska försöka att dekonstruera den här historien är det lämpligt att göra det genom att titta på respektive aktör.

 
 

Gamestop, Robinhood, Investor Relations, IR

 

Gamestop

För att vara en av huvudrollsinnehavarna i denna historia har företaget Gamestop spelat en väldigt liten roll. Även om vi inom Investor Relations brukar säga att en vd inte ska kommentera aktiekursen är det ändå remarkabelt att det mest omtalade bolaget i världen över huvud taget inte har kommenterat de händelser de hamnat mitt i. Betänk att bolagsvärdet gick från cirka 1,5 miljard dollar till närmare 40 miljarder dollar som mest. Bolagsledningen har till och med blivit kritiserade för att inte ha dragit nytta av situationen och kapitaliserat upp bolaget. Så visst har de spelat en viktig roll i den här historien, men kanske mer som birollsinnehavare eller till och med statist.

 

Hedgefonderna

I den här berättelsen har hedgefonderna fått ta på sig rollen som skurkar. Man kan lätt tro att det bara finns en kategori hedgefonder som alla låg korta i Gamestop. Till att börja med finns det globalt cirka 10 000 hedgefonder som vid årsskiftet förvaltade ett kapital om 3,6 biljoner USD. Lite förenklat kan man säga att hedgefonder är aktivt förvaltade fonder som försöker leverera absolut avkastning till sina delägare i både uppåtgående och fallande marknader. Ordet hedge i dessa sammanhang innebär skydd mot finansiella förluster och till skillnad från traditionella fonder så använder hedgefonderna i större utsträckning belåning, derivat och korta positioner. Det kan vara värt att komma ihåg att mycket av det kapital dessa fonder förvaltar kommer från vanliga pensionssparare, inga skurkar alltså.

 

I fallet Gamestop verkar det ha varit en handfull stora hedgefonder som har tagit de största förlusterna, men frågan är om det även fanns hedgefonder på vinnarsidan. Mer om det snart.
 
 
 

Gamestop, Robinhood, Investor Relations, IR
Reddit, Wallstreetbets

Reddit är ett forum där folk kan skriva inlägg om en rad olika ämnen i så kallade Subreddit-grupper, Wallstreetbets är en sådan undergrupp. När gruppen började pusha Gamestop hade man knappt 2 miljoner medlemmar och i skrivande stund medlemsantalet ökat till närmare 8 miljoner. När hypen var som värst var all kommunikation fylld med bilder på raketer och uppmaningar om att köpa mer, idag råder en lite mer dämpad stämning.

 

När dammet väl har lagt sig kommer det säkert ett juridiskt efterspel som kommer försöka att nysta upp om det fanns några illegala intentioner, det vill säga ”pump and dump”, eller om alla bara var med för att oavsett vinst eller förlust bränna hedgefonderna.

 
 
 

 

Aktie- och derivathandeln

Robinhood

Internetmäklaren Robinhood passade otroligt bra in i narrativet dels genom sitt namn, dels för att man är en ”gratis”-tjänst, det vill säga man tar inga transaktionsavgifter och har en låg tröskel för vem som helst att komma igång med aktiehandel. Men som alla vet ”there is no such thing as a free lunch”. Robinhoods affärsmodell handlar dels om att poola orderflödet till den marknadsaktör som inte nödvändigtvis ger bästa pris utan som betalar bäst för flödet, dels att sälja information om transaktionsflödet samt utlåning.

 

Robinhood blev hårt kritiserade för att man vid ett flertal tillfällen stängde möjligheten att köpa aktier i bland annat Gamestop där kritikerna menade att man gjorde detta för att hjälpa sina vänner i New York. Eftersom man i samband med detta även tog in nytt kapital för att säkra sin balansräkning kan man tänka sig att deras utlåning ökat kraftigt som följd av ett stort kundinflöde. Efterspelet lär visa på om deras agerade var etiskt eller inte.

 

Short selling och short squeeze

Att blanka eller att gå kort i en aktie innebär att man säljer en aktie man inte äger och för att kunna leverera aktier till den köpande motparten lånar man aktier från en befintlig ägare. Man kan ha synpunkter på den företeelsen, men det är en helt annan diskussion som jag eventuellt återkommer till eller diskuterar i ett annat forum.

 

En short squeeze uppstår när prisökningen i en aktie får så snabbt och stort genomslag att den som ligger kort vill stänga sina positioner och efterfrågan då vida överstiger utbudet. Investerar jagar aktien allt högre.

 

Det viktigt att komma ihåg är att handeln i Gamestop under den här perioden inte på något sätt var reserverad för bara wallstreetbets-medlemmar och hedgefonder med korta positioner; alla var inbjudna till den här festen.

När aktier börjar röra sig, såväl omsättningsmässigt som i pris, flockas allt fler aktörer. Vem minns inte när Fingerprint Cards under en längre period var en av världens mest handlade aktier.

 

Så även om narrativet David mot Goliat skapar en bättre inramning, misstänker jag att det i det här fallet många gånger handlade om Goliat mot Goliat. För som jag nämnde ovan finns det runt 10 000 hedgefonder i världen och om man därtill lägger daytraders och high frequency aktörer och alla andra så fanns det ganska många spelare som gärna hoppade på tåget och drev aktien högre.

 

 

Epilog

I samband med en diskussion om att anonyma inlägg på aktieforum skapar grogrund för kursmanipulation för några år sedan skrev jag texten ”Det går rykten i London”. Den handlade om hur stora rörelser i aktier innan sociala medier fanns ofta förklarades med just rykten i London. Att snacka upp, eller ner, aktiekurser har nog förekommit i alla tider men den stora skillnaden med gruppen wallstreetbets är det enormt stora antal människor som deltar och att deras agerande skall ses som någon form av samhällskritik.

 

Det är möjligt att hela rörelsen i Gamestop och de andra aktierna initialt var någon form av protest, men i slutänden handlar det nog mer om att vara del i något stort och en önskan om rikedom. Även om stora förmögenhetsförflyttningar har skett kommer nog tyvärr hela denna proteströrelse sluta med att de största vinnarna återfinns inom finansindustrin och förlorarna är Redditgruppens medlemmar och andra småsparare. Enligt en artikel i Dagens Industri ökade antalet aktieägare i Gamestop bland Avanzas och Nordnets kunder från några hundra vid årsskiftet till närmare 60 000 i början av februari. Med tanke på att aktien redan då börjat sin återresa ner mot en mer realistisk värdering är det sannolikt många som har förlorat pengar. Det är också svårt att tro att dessa köpte aktier för att vara med och ge några helt okända hedgefonder i New York en näsbränna.

 

Hedgefonder lär fortsätta att blanka aktier, men de lär nog dra sig för att skapa för stora positioner i enskilda aktier. Och vad gäller Gamestop så kanske den uppmärksamhet de fått på sistone kan leda till lite längre respit men utan en förändrad affärsmodell är nog deras dagar räknade.

 

Det vore synd om detta leder till opportunistisk lagstiftning. Marknadskrafterna lär redan nu, på gott och ont, ha inneburit beteendeförändringar bland de inblandade parterna och andra. I och med digitaliseringen lär vi se fler kraftiga rörelser i aktier framöver och då är det viktigt för bolagen att äga sin egen berättelse.

 

Frågor?

 

/Mikael Zillén, Grundare & Senior Rådgivare
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
ConnectTwitter%20button | LinkedIn button

 

Missa inga inlägg, prenumerera!

* indicates required
No Comments

Post a Comment

*

/* ]]> */