Ändra den allmänna bilden av onyttiga juicer till hälsosamma egengjorda juicer

Uppdrag

Vi fick i uppdrag av Philips Kitchen Appliances att lansera deras nya Slowjuicer och Råsaftcentrifug i Sverige, Danmark och Norge. Men då juicer alltmer sågs som sockerbomber, vilket späddes på ytterligare med dokumentärfilmen ”Sockerfilmen” som visades på SVT några dagar innan vi skulle starta vår kampanj, blev en stor del av uppdraget – och även dess strategi - att vända opinionen och bidra till en attitydförändring där synen på juice skulle återgå till att det är hälsosamt. Utmaningen låg bland annat i att kommunicera detta budskap gentemot en marknad som överlag varit på väg nedåt under en längre tid samt att möta debatten om att juice är sött och onyttigt.

 

Målet blev att vända opinionen från onyttiga, söta juicer till hälsosamma egengjorda grönsaksjuicer och på så sätt driva försäljningen för både centrifugering och slow juicing.

PR, Kampanj, Philips. Kommunikation
PR, Pr-kampanj, Philips, Box Communications

Genomförande

För att lösa uppdraget positionerade vi hemmagjord juice som hälsosamt och näringsrikt; som ett enkelt steg till en mer hälsosam livsstil. Detta genom att bland annat lägga fokus på användningen av grönsaker i juice och att positionera Philips Kitchen Appliances som experter inom området hälsa och juicer/juicing.

 

Det vi gjorde var att:

 • Ta fram strategi och kommunikationsplan för kampanjarbetet
 • Genom en budskapsworkshop ta fram nyckelbudskap för den svenska, norska och danska marknaden
 • Göra en kartläggning över KOLs (key opinion leaders) såsom bloggare, influencers, hälsoorganisationer samt ledande personer inom träning och hälsa i Sverige, Danmark och Norge
 • Inleda samarbeten med viktiga nyckelpersoner som spred Philips budskap, bland annat dietisten Marlene Gustawson som skrivit boken "Gröna Juicer & Smoothies - Turboladda kroppen med rå energi" (Tukan förlag)
 • Skapa relationer med viktiga influencers som bloggare, dietister, träningsexperter
 • Philips tog fram en app med kost och träningsråd och de var flitiga med sociala medier
 • Ta fram pressmaterial för den svenska, norska och danska marknaden
 • Pressmeddelandet fanns tex i fyra versioner med fyra olika talespersoner som riktade sig mot fyra olika målgrupper: föräldrar, träning, trädgård och hälsa.
 • Kontakta tv-kanaler med program inriktade på mat och hälsa
 • Medierelationer och mediehantering
 • Leda och samordna våra norska och danska samarbetsbyråer
 • Skriva debattartikel, publicerad här 
Philips, Aftonbladet
Debattartikel, Dagens Samhälle, opinionsbildning
Philips, slowjuicer, tävlingar, PR

Resultat

Resultatet blev att ett flertal medier inom hälsa och livsstil i Sverige, Danmark och Norge både testade, arrangerade tävlingar och publicerade artiklar om både råsaftscentrifugen och slow juicern. Dessutom upprättades obetalda samarbeten med bloggare och influencers på alla tre marknader som genererade stor räckvidd och bidrog till att vända opinionen till en mer hälsosam syn på egengjord juice.

 

Philips kunde se en tydlig ökning i försäljning av både slow juicern och råsaftcentrifugen.

 

Det blev en hel del printmedia och rekommendationer hos bloggare både i Sverige, Danmark och Norge. I Sverige bland annat i Allt om mat, Hem ljuva Hem, Trädgård, Fitness & Hälsa, Livets goda, Sveriges vinmagasin, Le prestige, Drömhem & Trädgård.

Exempel på svenska bloggsamarbeten: Aftonbladet bloggar, LindaKW - aktiv vardag, Att leva sunt, Veckomagasinet, Spisat.se, femme.se och Granne med Selma. Debattartikeln i Dagens Samhälle summerade budskapen väl samt uppmanade våra politiker att slopa momsen på frukt och grönsaker.