Assa Abloy, Volvo och Atlas Copco har Sveriges bästa IR-team

Assa Abloy, Volvo och Atlas Copco har Sveriges bästa IR-team

Finansmarknaden har rankat Sveriges bästa IR-avdelningar och i topp hamnar Assa Abloy, Volvo och Atlas Copco. Volvo får en topplacering av finansmarknaden trots att bolaget samtidigt anses vara sämst på kommunikation bland Stockholmsbörsens storbolag.

Det här framkommer i en undersökning som PR-byrån Box Communications gjort. Nära 200 analytiker, mäklare och fondförvaltare i Stockholm har svarat på enkäten.

”Transparent, konsekvent, tydlig och ärlig kommunikation samt förståelse för hur finansmarknaden fungerar är faktorer som kapitalmarknadens aktörer värdesätter hos bolagen”, säger Anders Bruzelius, seniorkonsult på Box Communications.  ”Kommunikation i linje med dessa kriterier skapar en bra grund för en rimlig aktievärdering.”

Generellt sett så rankar marknaden de IR-avdelningar högst där bolagen anses ha en kommunikation som skapar värde. IR-avdelningen på Assa Abloy med Niklas Ribbing samt IR-avdelningen på Atlas Copco med Mattias Olsson som ansvariga, är två bra exempel på detta.  Detta gäller dock inte alla bolag. Det mest tydliga undantaget är Volvo som fick en bottenplacering vad gäller värdeskapande kommunikation, men där IR-avdelningen med Christer Johansson i spetsen får en topp placering.

”En så hög ranking som Volvo får beror på att IR-avdelningen har en stor förståelse för finansmarknaden och att de är kunniga, serviceorienterade och transparenta. Vår undersökning visar att förvaltare och analytiker uppskattar en bra IR-avdelning. En högt rankad IR-avdelning är av betydelse när det handlar om att attrahera investerarnas intresse, och kan till viss del motverka investerarnas övergripande syn på bolagens kommunikation, ”, avslutar Anders Bruzelius.

Box Communications enkät besvarades i december. Här hittar du listan över bästa IR-avdelningarna och här finns pressreleasen om hur väl Stockholmsbörsens storbolag lyckats med sin kommunikation.

1Resultatet baseras på en ”top of mind”-undersökning och listan omfattar endast de bolag på NASDAQ OMX Large Cap som har omnämnts av finansmarknaden i enkäten.

No Comments

Post a Comment

*

/* ]]> */