Den digitala börs-vd:n syns i kanaler med lokal och global räckvidd

Digital vd, Twitter, digitalt ledarskap

Den digitala börs-vd:n syns i kanaler med lokal och global räckvidd

I år blir det sjunde året i rad som vi på Box Communications kartlägger, rankar och lyfter fram digitala förebilder bland svenska börs-vd:ar på Twitter. Och aldrig har det digitala ledarskapet varit viktigare än nu. Det har hela tiden varit vår övertygelse att digitalt ledarskap förr eller senare kommer att bli affärskritiskt, och nu verkar det som det snarare är förr än senare.

 

En av de långsiktiga effekterna av den pågående pandemin, enligt många bedömare, är att digitaliseringen ökar tempot ytterligare genom ett par jättekliv framåt. Läkarbesök, matinköp och andra online aktiviteter har flyttat fram sina positioner ytterligare och något som har fått enormt genomslag och förändrats i grunden är omfattningen av distansarbete och digitala affärsmöten. Zoom som väldigt få kände till för några månader sedan har blivit ett ”household name” och helt plötsligt sitter alla i möten via Microsoft Teams och Google Meet.

 

I Sverige har kanske denna utveckling inte gått lika snabbt och långt som på många andra platser där man har haft en ”lock-down”, men trenden är likafullt tydlig. Människor har helt enkelt tvingats in i det digitala kommunikationssamhället.

 

I takt med att allt fler vänjer sig med att kommunicera digitalt, oavsett det sker via ljud, bild, film eller text, så kommer trycket att öka på företag att inte bara vara digitala internt utan faktiskt inkorporera det i all kommunikation. Och för att få snabb intern acceptans och ett stort externt genomslag är det oerhört viktigt att ledningen visar vägen, och där kan Twitter fungera som ett startskott.

 

 

 

Kommer Hexagons Ola Rollén att få rätt?

 

När vi genomförde vår ranking 2015 hamnade Ola Rollén, vd för Hexagon, i topp av de totalt 13 twittrande börs-vd:arna. Förra året breddade vi vår kartläggning till att även inkludera NGM, Spotlight och First North och då identifierade vi totalt 119 twittrande vd:ar, varav 42 på huvudlistorna.

 

I vinnarintervjun 2015 fick Ola Rollen frågan:

Q: I den digitala omställning som pågår hur viktigt är det att vd:ar är digitala förebilder för organisationen?

A: Det beror litet på bransch, men om 5–10 år kommer det vara obligatoriskt.

 

Och där är vi nu.

Eftersom vi precis har börjat årets kartläggning vet vi ännu inte om det kommer att bli ett tydligt trendbrott i år. Helt klart är att det digitala ledarskapet har hamnat på helt nya nivåer. Obligatoriskt är det inte ännu, men det går fort nu och det gäller att hänga med.
 

 

 

Twitter som värdemätare

 

I vår kartläggning använder vi än så länge ”bara” Twitter som en skattning över hur digital en vd är. Det är sannolikt att vi kommer börja titta på fler kanaler om vi fortsätter att göra detta även nästa år. Twitter är dock en mycket bra kanal för att nå beslutsfattare, medier, investerare och andra viktiga intressenter – vilket inte minst den amerikanska presidenten, eller Elon Musk för den delen, har visat tydliga exempel på.

 

Det kan ju verka lite ”konsultigt” att kartlägga och sedan rekommendera ett ökande användande av digitala kanaler. Men likt Ola Rollén så har det även varit vår övertygelse att det förr eller senare kommer att bli affärskritiskt. Och som sagt är vi nu där.

 

För att få lite genomslag på Twitter krävs det en viss regelbundenhet, vilket kan kännas betungande. Så för dig som inte riktigt vågat släppa sargen ännu, och inte heller riktigt vet vad du ska skriva om så tog Twitter nyligen fram ett månadsschema över tänkbara inlägg.

 

Nedan är ett exempel att utgå ifrån, och via länken: https://cdn.cms-twdigitalassets.com/content/dam/business-twitter/insights/may-2020/month-of-tweets-editable-en2.pdf når du samma mall med möjlighet att göra egna anteckningar.

 

Twitter, börs-vd, digitalt ledarskap

 

 

 

Blir det nya vinnare i år?

 

Vi vet redan nu att i kategorin Large Cap och Small Cap kommer vi att se nya vinnare. Johan Dennelind har lämnat Telia för nya äventyr i Dubai som vd för teleoperatören Du, och Christian Kinch lämnade vd-posten i Bactiguard för att ta över ordförandeklubban. Övriga vd:ar: Klaus-Anders Nysteen, Hoist Finance AB, Anders Fogelberg, FlexQube AB, Daniel Daboczy, Funded by me och Jon Karlung, Bahnhof har fortfarande chansen.

 

Har du någon favorit?

 

/Mikael Zillén, Grundare & Senior Rådgivare
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
ConnectTwitter%20button | LinkedIn button

 

Missa inga inlägg, prenumerera!

* indicates required
No Comments

Post a Comment

*

/* ]]> */