Favoritlänkar just nu: Amazon, Walmart, blockchain och bristande digital kompetens

Favoritlänkar just nu: Amazon, Walmart, blockchain och bristande digital kompetens

I ”Favoritlänkar just nu” samlar vi länkar till artiklar, klipp eller program som vi tittat på, läst eller lyssnat till den senaste veckan. Oftast är det nyproducerat material vi snappat upp, men ibland kan det vara sådant som flugit under vår radar ett tag. Alltid relevant, tycker vi i alla fall.

 

Veckans utgåva innehåller länkar om: Amazons bud på Whole Foods, Walmarts bud på Bonobos, bristande digital kompetens i svenska styrelser och podd om Blockchain.

 

 

Amazon lägger bud på Whole Foods

Ingen kan väl ha missat Amazons bud på Whole Foods. Bevekelsegrunderna för budet är säkert många, Bloomberg lyfter i denna artikel, ”Four Easy Ingredients to Make an Amazon-Whole Foods Souffle”, fram fyra stycken. Affären visar att digitala darwinism inte enbart handlar om att konkurrera ut gamla affärsmodeller utan kan även göra att framgångsrika digitala aktörer helt enkelt kan köpa bort konkurrenter från spelplanen. Något att tänka på för bolag som tror att digitaliseringen inte påverkar dem

 

 

Walmart köper Bonobos

Ungefär samtidigt som Amazons bud på Whole Foods blev känt kom nyheten att Walmart lägger bud på e-handelsbolaget Bonobos. Detta som ett led i att ytterligare stärka Walmarts digitala erbjudande för att kunna stå emot konkurrensen från just ovan nämnda Amazon. Intressant att den ena integrerar bakåt och den andre framåt, om man kan uttrycka det så i de här fallen.

 

 

Storbolagens digitala kompetens sjunker

Samtidigt som ovanstående kamp mellan Amazon och Walmart utspelar sig på den digitala arenan rapporteras det om att den digitala kompetensen sjunker bland de svenska storbolagen. En illavarslande utveckling. Det är Di Digital som tagit fram siffor över styrelsernas bristande kompetens.

 

I februari 2016 visade Di Digital att åtta av tio styrelseledamöter i de svenska storbolagen saknade digital kompetens. I dag, drygt tolv månader och minst en årsstämma senare, ser situationen likadan ut. Andelen ledamöter med erfarenhet av digitala verksamheter har gått från 22 till 23 procent. Dock krymper andelen digitala proffs, alltså ledamöter med digital spetskompetens, visar granskning. Endast 18 av storbolagens i dag 270 ledamöter har arbetat med eller i snabbväxande digitala bolag på denna sida millennieskiftet. Sedan i fjol har andelen minskat från 10 procent till 7 procent.

 

Om man inte förstår vad som händer, hur ska man då lyckas parera eventuella hot eller utnyttja de möjligheter som digitaliseringen innebär.

 

 

Vad är Blockchain egentligen?

När Bitcoin når nya höjdare pratar allt fler om Blockchain-teknologin, men vad är det egentligen? I en Podcast från Harvard Business Review ”Blockchain – What you need to know”, kan du lära dig mer om detta.

 

Vad har du läst, tittat på eller lyssnat till den senaste tiden?

 

 

/Mikael Zillén
Grundare & Seniorkonsult 
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
ConnectTwitter%20button | LinkedIn button

 

 

No Comments

Post a Comment

*

%d bloggare gillar detta: