Kommer 2011 bli året för börsnoteringarnas återkomst?

Kommer 2011 bli året för börsnoteringarnas återkomst?

Många trodde nog att 2010 skulle utgöra startskottet för ett stort uppdämt noteringsbehov. Trots greklandsfrossa och oro för de andra PIIGS-länderna var det inget fel på riskaptiten, och börsen levererade riktigt bra avkastning. Detta naturligtvis drivet av en fantastisk vinstutveckling för bolagen. Man kan tycka att detta borde utgjort en bra grogrund för noteringar men i takt med att flertalet noteringar misslyckades var det sannolikt många planer som lades på hyllan.

Frågan är då om 2011 kommer att bli det trendbrott många väntat på. Om man får tro IK Investments nye Sverigeschef, Helena Stjernholm, lär det inte bli så. I en intervju i Dagens Industri säger hon ”Visst kommer det att komma nya bolag på börsen i år, men jag räknar inte med någon rusning direkt”. Av naturliga skäl verkar bedömare från investmentbankerna betydligt mer positiva.

Oavsett om ett bolag väljer att dra igång en noteringsprocess, en ren försäljningsprocess eller en kombination av bägge dessa (en sk dual-track process) är det viktigt att i god tid se över bolagets budskap och kommunikation.

Ur ett investerarperspektiv gäller det att på ett trovärdigt och begripligt sätt kunna besvara följande fyra frågor med ett klart JA:

• Förstår jag vad bolaget gör?

• Förstår jag hur bolaget tjänar pengar?

• Förstår jag bolagets redovisning?

• Är ledningen ärlig och jobbar för samtliga aktieägares intressen?

I sin förenklade form utgör dessa frågor grunden för Warren Buffets investeringsprinciper, och gäller naturligtvis även noterade och listade bolag.

För att noteringarna ska ta fart under 2011 gäller det att blivande börskandidater kan svara ja på dessa frågor. Kan ditt bolag göra det?

/Mikael Zillén
Grundare & Digital Specialist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect onTwitter%20button | LinkedIn button

No Comments

Post a Comment

*

%d bloggare gillar detta: