Storytelling boostar din presentation

Storytelling boostar din presentation

Alla som håller en presentation har något de vill förmedla. Det ligger liksom i sakens natur. Med det är inte alltid man lyckas så bra som man borde eftersom det finns många fällor man kan fastna i. Några vanliga fel är att man fyller sina PowerPoint-bilder med oändligt mycket information ofta skrivet på ett språk som inte är anpassat för målgruppen.

Ofta tar man rent slentrianmässigt den presentation man använde senast och uppdaterar med eventuell ny information, utan att riktigt tänka på vad man vill att åhöraren ska få för bestående intryck. Hur gärna vi än vill kommer de som lyssnar inte komma ihåg all information du förmedlar, det gäller med andra ord att i förväg rangordna dina budskap. Man brukar lyfta fram att den information som sitter kvar längst är det man börjar och slutar med, i synnerhet om man upprepar budskapen. En studie genomförd av Professor Chip Heath vid Stanford Universitetet visade att 63 procent kom ihåg berättelser från en presentation medan enbart 5 procent kunde minnas enskild statistik.

Presentationer_bättre_med_story_telling

Som sagt var vill man naturligtvis att alla ska komma ihåg allt man säger, men verkligheten är någonting annat. Eftersom åhörare har en tendens att sortera information utifrån sina preferenser och förkunskap är det upp till talaren att se till att ”rätt” budskap fäster. Helst skulle man vilja att hela presentationen följer en röd tråd med en övergripande story och det man vill sätta extra fokus på beskrivs genom detaljerade berättelser. Det viktiga är kanske att bryta ett mönster. Om någon presenterar sida upp och sida ner med statistik och sen helt plötsligt målar upp en berättelse över någon detalj, kommer åhörarna garanterat att minnas detta, om inte annat på grund av överraskningsmomentet. Så nästa gång du presenterar kom ihåg att en berättelse etsar sig fast i minnet och genom att öva, finslipa och öva igen kommer din storytelling och dina presentationer nå nya höjder.

/Mikael Zillén
Founding Partner & Senior Consultant
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen@boxcomm.se

No Comments

Post a Comment

*

%d bloggare gillar detta: