Viral – till varje pris?
Alla vill ha en viral framgång men är det alltid ekonomiskt försvarbart eller ens önskvärt? Det är lätt att bli medryckt i tanken på att nå en stor mängd människor via digital spridning. Men det gäller att i förväg definiera tydliga mål med sina aktiviteter.
Att skapa en viral kampanj ligger nog högt i kurs hos de flesta marknads- eller kommunikationschefer (och bland många vd:ar också). Men många är kallade, få är utvalda. Och visst är det lockande för vem minns inte Volvos ”The Epic Split”, ”The Ice Bucket Challange” till förmån för ALS eller den pågående filmserien med Zlatan Ibrahimovic med Vitamin Well som avsändare.
Det finns inget recept för viral succé
När man lyssnar på så kallade förståsigpåare kan det ibland verka som om det finns ett enkelt recept på hur man skapar en viral framgång. Så är det naturligtvis inte!
För varje kampanj man hör talas om går det hundratals om inte tusentals andra kampanjer som går obemärkt förbi. Och även om man får uppmärksamhet är det ingen garanti för succé. Volvos ”The Epic Split” har sedan den publicerades på YouTube den 13 november 2013 setts närmare 83 miljoner gånger, vilket säkert har givit en massa positiva effekter, men frågan är om den nådde rätt målgrupp.
Global räckvidd
Med snart 3,5 miljarder uppkopplade människor är det naturligtvis lockande att nå så många som möjligt. Men innan man ger sig ut på en viral eskapad är det viktigt att sätta tydliga, realistiska och relevanta mål. Om en kampanj är framgångsrik eller inte beror naturligtvis på om man når rätt målgrupp med rätt budskap. Och att det landar som man tänkt. Är man en organisation eller företag som säljer till konsument eller B2B, på global, regional eller lokal basis spelar naturligtvis en stor roll när man sätter sina mål. Att få viral spridning på en lokal marknad kan vara en större framgång för den enskilde aktören, även om inte den stora massan hör talas om kampanjen. Detsamma kan också gälla för större aktörer; att hitta framgångsfaktorer för lokala marknader kan vara att föredra än ett stort globalt genomslag.
Nå igenom bruset
Konkurrensen att nå igenom i det stora mediebruset har aldrig varit större. Varje dag, minut och sekund produceras och publiceras enorma mängder data i form av texter, bilder och film via en rad sociala kanaler. Så det krävs någonting utöver det vanliga för att sticka ut. Att få kända personer, likt Jean-Claude van Damme och Zlatan Ibrahimovic, att vara med i sina kampanjer underlättar naturligtvis men är ingen garanti för framgång. Alla har naturligtvis inte råd att anlita dyra varumärkesambassadörer, men man får inte glömma bort att det är i den kreativa idén framgången oftast sitter, och den behöver inte vara dyr. Även om uppmärksamheten sannolikt blir större initialt med ett känt ansikte är risken om man inte har en god kreativ bas att stå på att de budskap man vill nå ut med går förlorade i stjärnglansen.
Till sist
Glöm inte bort att det inte finns något universalrecept för virala succéer. Att nå få men rätt mottagare är mer värt än att nå många som inte bryr sig. Det viktigaste är att börja med en realistisk och relevant målbild. Därefter får man utvärdera om det är ekonomiskt försvarbart att försöka nå dit.
Hur ser er målbild ut?
/Mikael Zillén
Founding Partner, Senior Consultant & Digital Specialist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect on: |
No Comments