Sverige är ett bra entreprenörsland!

Sverige är ett bra entreprenörsland!

Att Sverige är ett bra entreprenörsland var en återkommande replik från Investors vd Börje Ekholm vid Nasdaq OMX Business Network som hölls på torsdagskvällen. Han fick medhåll från de övriga i panelen; Näringsminister Annie Lööf, Anders Sundström styrelseordförande Swedbank och Stina Honkamaa Bergfors, VD för United Screens. Moderator var Magnus Billing, VD för Nasdaq OMX Stockholm.

 Börsforum

Även om mycket är bra i Sverige var naturligtvis alla överens om att det finns utrymme för förbättringar. Anders Sundström lyfte fram att vi i Sverige måste bli bättre på utbildning, kommunikation (inte spår utan den typ som vi på Box Communications jobbar med) och kreativitet. Dessutom är finansieringsfrågan en utmaning. Någon nämnde att enligt världsbanken råder det brist på kapital i Sverige, vi hamnar på plats 42 i deras ranking. Om sanningshalten i detta var det delade meningar. Anders Sundström menade att vi aldrig har haft så mycket privata förmögenheter i Sverige, men hur man ska få människor att investera dessa i nya företag är en helt annan fråga. Stina Honkamaa sa att utifrån hennes perspektiv var det inga problem att hitta finansiering när hon hoppade av från vd jobbet för Google Sverige för att starta eget. Utöver banker, stat och affärsänglar måste det komma till ytterligare finansieringsalternativ. Börje Ekholm lyfte fram att tillverkningsindustrin i i synnerhet har svårt att hitta långsiktig finansiering. Även om det finns såddfinansiering och investeringsbidrag med mera räcker inte det till för att denna typ av bolag ska nå lönsamhet och kunna stå på egna ben. Det gäller med andra ord att skapa hybridlösningar såsom crowdfunding, villkorslån etcetera.

 Börspanel

Utöver ett trevligt och välordnat arrangemang var känslan när man lämnade Stockholmsbörsen att det finns en god vilja från såväl politiker som näringsliv att hitta bra former för att se till att tillväxten av entreprenörer och entreprenörsledda bolag fortsätter. Men skapandet av hybridlösningar för finansiering måste ske utan inblandning från banker och stat, det vill säga även där måste kreativiteten flöda.

Läs gärna också:

Kommunikation avgörande när VC-kapital och startups ska förenas

100 tech-investerare i Norden

/Mikael Zillén
Seniorkonsult & Digital Specialist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect onTwitter%20button | LinkedIn button

 

No Comments

Post a Comment

*

%d bloggare gillar detta: