Think outside the Box #6 – Övning ger färdighet

PR, Public Relations, Medierelationer

Think outside the Box #6 – Övning ger färdighet

Låt oss nu en gång för alla döda myten att skickliga talare är ”födda talare”. Kanske det finns personer som har en naturlig förmåga att tala med media eller stå på ett möte och entusiasmera investerare. Vi har ännu inte träffat på någon sådan. Hemligheten dessa personer har som är ”födda talare” är att de förbereder sig.  Noga.

Att träna är inget svaghetstecken. Tvärtom. Det visar på respekt för dem man ska tala inför.

Men att bläddra igenom en powerpointpresentation i taxin eller på flyget är inte att förbereda sig. Ska du förbereda dig på ett professionellt sätt så går du igenom anförandet flera gånger – helst med en förtrogen men ärlig publik – högt och ljudligt. Öva också intonation och kroppsrörelser. Kom ihåg att publiken skapar sig en bild av dig redan i det ögonblicket du går upp på scenen eller kliver in i rummet.

Författaren Malcolm Gladwell hävdar i sin bok Framgångsfaktorn att nyckeln till att nå framgång inom i sort sett alla områden beror på ”the 10 000-hour rule”. Det vill säga att för att lyckas med något måste man öva åtminstone 10 000 timmar. Även om det kanske inte krävs fullt så mycket träning för att bli en bra talare ska man inte underskatta vikten av övning.

Här har vi samlat 33 kommunikationsråd.

boxes

No Comments

Post a Comment

*

%d bloggare gillar detta: