Vinstvarningar – allt handlar om kommunikation
Var i dag på en lunch anordnad av SFF, Sveriges Finansanalytikers Förening, som handlade om vinstvarningar. Erik Sjöman från Vinge och Patrik Hellgren från Nasdaq höll i presentationen.
I samband med att regelverket för vinstvarningar förändrades 1 juli 2013 skrev vi en del om detta (se länkar nedan) och man kan väl säga att inte mycket har förändrats sedan dess.
I de fall bolagen lämnar prognos, vilket få svenska bolag gör, blir en avvikelse blir ganska tydligt. Mer intressant är diskussionen gällande bolag som inte lämnar prognos ska hantera eventuella vinstvarningar. När man slopade den så kallade vinstvarningsregeln och numera tillämpar generalklausulen som handlar om att all kurspåverkande information skall offentliggöras så snart som möjligt skulle man kunna tolka det som om man tror att en kvartalsrapport kommer vara kurspåverkade måste man gå ut med information i förväg. Så är inte fallet, då kvartalsrapporter i sin natur är kurspåverkande, istället handlar det om den informationsgivning som föregått kvartalsrapportering och huruvida den givit korrekt underlag för att bedöma bolagets utveckling.
Kommunikation, kommunikation och åter kommunikation
Med andra ord så länge man tillhandahåller en stringent, transparent och relevant kommunikation ska det till väldigt mycket för att man som bolag ska behöva vinstvarna. Det kan i och för sig låta lättare sagt än gjort då hemmablindheten kan sätta käppar i hjulen. Lyckligtvis finns rådgivare som vi för att överbrygga dessa problem.
Har du frågor om vinstvarningar eller andra kommunikativa spörsmål är det bara att höra av dig!
Läs gärna också: Vinstvarningar, generalklausulen och förväntansbilden
Eller se Mikael Zillén berätta om detta på EFN TV: “Reglerna för vinstvarningar ska bli klarare”
/Mikael Zillén
Founding Partner, Senior Consultant & Digital Strategist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect on: |
No Comments