13 börs-vd:ar på Twitter, del 1

13 börs-vd:ar på Twitter, del 1

Vi har nyligen avslutat vår återkommande genomgång av hur börsnoterade bolag använder sig av Twitter. Pressmeddelandet om detta finns att läsa här. Vid förra årets kartläggning började vi även titta på hur aktiva börs-vd:arna är, något vi även gjort i år. Antalet identifierade vd:ar som twittrar (har ett konto) är nu uppe i 13 stycken. Vi kommer nu i två blogginlägg presentera vilka dessa personer är och de bolag de representerar. Förra året valde vi att presentera listan utifrån börsvärde mentwitter-bird-blue-on-white i år rankar vi användarna baserat på bland annat parametrarna Kloutpoäng, börsvärde och vår egen subjektiva blackBOX-modell.

Innan vi berättar vilka som hamnade på plats 6 – 13 börjar vi med en kort sammanfattning. De tretton twittrande vd:arna är alla män. Inget förvånande i detta, rent statistiskt behöver de twittrande vd:arna bi några fler innan den första kvinnliga vd:n borde dyka upp. Årets kartläggning berörde enbart bolag noterade vid Nasdaq Stockholms main market och vd:arna representerar bolag med börsvärden mellan knappt 200 miljoner och 430 miljarder kronor.

 

Nog om detta nu kör vi:

Plats 13 Hans Vestberg, Ericsson

Hans Vestberg, Ericsson

Det var länge tveksamt om Hans Vestberg skulle kvala in på årets lista då han ännu inte twittrat från sitt konto, utan hänvisar till @ericsson där han uppger att han twittar regelbundet. Men vi vill vara uppmuntrande och ser gärna att Hans vågar ta steget fullt ut och börja twittra själv.

 

Plats 12Ulrich Speisshofer, ABB

Ulrich Spiesshofer, ABB

ABB använder sig av ett konto som heter @ABB_CEO där Ulrich Spiesshofer ibland twittar med signaturen -us. En snabb genomgång ger vid handen att det inte är ofta -us dyker upp i flödet, vilket tar bort den personliga dimensionen. Trots högst Kloutpoäng och störst börsvärde blir det en tolfteplacering; det personliga engagemanget slår alltid högre.

 

 

Peter Wågström, NCC

Plats 11

Peter Wågström, NCC

Har varit på Twitter sedan december 2010, men fick upp aktivitetsnivån ordentligt under första kvartalet i år. Ett lite jämnare flöde framöver kommer sannolikt att rendera en högre placering nästa år.

 

 

Plats 10Matthias Stadelmeyer

Matthias Stadelmeyer, Tradedoubler

Matthias Stadelmeyer tillträdde som vd för Tradedoubler förra året.  Då Tradedoubler är ett bolag som har sin hemvist i den digitala världen är det naturligt att deras vd finns representerad på Twitter, men man skulle dock kunna förvänta sig en högre aktivitetsnivå.

 

 

Stefan Skarin

Plats 9

Stefan Skarin, IAR System

Stefan fanns representerad även på förra årets lista. Att han funnits på Twitter sedan 2011 är inte så konstigt då IAR Systems utveckling bland annat drivs av tillväxten av antalet digitala produkter i världen.

 

 

 

 

Plats 8Paul Fischbein

Paul Fischbein, Qliro Group AB

Paul har haft ett twitterkonto sedan 2010, men aktivitetsnivån har ökat allt eftersom. Drygt 20 procent av alla tweets är producerade under de fyra första månaderna 2015, vilket givit Paul 29 Kloutpoäng. Med tanke på Qliros digitala avtryck kan man tänka sig att Pauls aktivitetsnivå kommer att öka framöver.

 

 

 Jim Van heusdenPlats 7

Jim van Heusden, Karolinska Development

Jim tog över som vd för Karolinska Development i början av mars i år. Han är en av fyra utländska börs-vdar på listan. Han har varit en relativt aktiv twittrare och det ska bli intressant att se om han kommer fortsätta i den takten även i sin nuvarande roll.

 

 

Plats 6Yann Blandy

Yann Blandy, Intellecta AB

Som vd för en kommunikationskoncern som i allt större utsträckning hjälper sina kunder med digitala utmaningar vore det närmast ett tjänstefel att inte finnas på Twitter. Yann är den tredje mest aktive twittraren på listan, eller nummer två om man bortser från ABB’s ”dopade” konto.

 

 

Topp fem finns HÄR!

 

/Mikael Zillén
Founding Partner, Senior Consultant & Digital Specialist
+46 762 13 00 40 | mikael.zillen (@) boxcomm.se
Connect onTwitter%20button | LinkedIn button

Post a Comment

*

/* ]]> */