Kan er vd bli företagets viktigaste influencer?
Influencer marketing kanske ger associationer till unga digitala förebilder som marknadsför olika livsstilsprodukter på diverse digitala plattformar, och det är naturligtvis en del av sanningen. Men det är absolut inte hela bilden, utan själva konceptet handlar om att någon genom att använda sin digitala position försöker att påverka omgivningen i en för uppdragsgivaren positiv riktning. Men varför gå över ån efter vatten när ert företags bästa influencer kanske redan finns på plats.
Vad är en influencer egentligen?
En influencer brukar definieras som en person eller organisation som genom sociala medier har förmågan att påverka specifika målgrupper att agera på ett förutbestämt sätt. Detta innebär i sig inte att denna personen eller organisationen har enorma följarskaror, men för somliga influencers sitter styrkan i antalet följare medan det för andra mer handlar om kompetens och förtroende inom specifika områden.
En aktör som anlitar till exempel Felix Kjellberg, a.k.a. Pewdiepie, räknar naturligtvis inte med att han ska påverka alla hans numera dryga 100 miljoner följare på YouTube, det räcker med att någon promille tar till sig hans budskap för att det ska vara en framgångsrik kampanj. Men de flesta företag behöver inte den visibilitet som en Pewdiepie kan ge, utan de viktigaste målgrupperna är betydligt mindre och kanske enklare att identifiera.
Det är här en intern influencer kan göra all skillnad.
Nya tider kräver nya sätt att kommunicera
Man kan tycka vad man vill om den digitaliserade kommunikationsmiljön, men för att inte bli irrelevant måste man hänga med i sin samtid. Och även om de största och mest kända namnen i många stycken är desamma år efter år så förändras bilden betydligt mycket mer om man går ner några nivåer. Man behöver inte gå så långt som Alexander Bard och tro att traditionella medier kommer att ersättas av vad han kallar noder och kuratorer, men det ligger mycket i att människor kommer att söka sin information om komplexa frågor från källor som man litar på. Det är i dessa sammanhang man kan bli en viktig influencer.
Börsbolag borde vara ett tydligt exempel
Som vd för ett börsbolag borde det 2019 ingå i vd-instruktionen att man måste vara närvarande i de digitala kanalerna. Utöver att nå kunder inom bolagets verksamhetsområde kan vd genom att ta på sig ledartröjan och bli en influencer även nå andra viktiga målgrupper, såväl anställda som nuvarande och potentiella aktieägare. Ett stort problem för många mindre bolag är att man har svårt att nå ut med sitt investment case/equity story och sin långsiktiga berättelse. Vår årliga kartläggning visar att idag återfinns närmare 14 procent av börsens vd:ar på Twitter. Aktivitetsnivån varierar förvisso stort, men de mest inbitna och aktiva vd:arna vittnar om att deras digitala närvaro gynnar den övergripande affären.
Så här har Twitters vd Jack Dorsey sagt “When a leader, CEO, or someone in a leadership position takes to the platform, they have the opportunity to humanize their organization, make it feel approachable and relatable to people.” Social media also provides the chance to build relationships with media and analysts, amplify the brand’s news and content, and develop the company’s position as a thought leader.”
Det låter väl inte så dumt.
Så arbetar vi inte här
Jag är övertygad om att många personer i ledande positioner känner att det här med sociala medier inte är för dem. Det finns en rädsla för den polariserade ton som framförallt återfinns i den politiska diskussionssfären. Att våga sig ut i dessa sammanhang och försöka ta lite plats är naturligtvis förknippat med en viss risk, men den största risken handlar inte om att få ”fel” uppmärksamhet utan att man inte får den uppmärksamhet man hoppas på.
Välj en plattform och ta det där ifrån
En av de viktigaste aspekterna för att komma igång är att hyvla ner så många trösklar som möjligt, så därför gäller det att välja den plattform man känner sig mest bekväm med. Twitter är utan tvekan den plattform som kan skapa mest värde, men det är också den som sannolikt kräver mest av sina utövare. De flesta vd:ar återfinns numera på LinkedIn så det kan utgöra en naturlig startpunkt för många. När man väl bestämt sig för att ta klivet ut i den digitala kommunikationsvärlden och valt den plattform som passar är det oerhört viktigt att man tar fram en plan över vilken typ av information man vill publicera och hur den ska förmedlas.
Att vi rekommenderar ledande personer att våga sig ut på sociala medier är kanske inte så konstigt. Men som avslutande inspiration vill jag nämna vad Johan Dennelind, vd för Telia Company och Christian Kinch, vd för Bactiguard hade för funderingar om sitt twittrande i årets vinnarintervjuer i vår kartläggning av börs-vd:ar på Twitter.
”Jag använder Twitter mycket för trend och nyhetsbevakning. Som vd för Telia, ett kommunikationsföretag som har en nyckelroll i digitaliseringen, känns det väldigt naturligt för mig att twittra. Jag har knutit en del bra ”offline-kontakter” och diskussioner som är viktiga för oss.” – Johan Dennelind
”Ja – varje dag ett bolag väntar är en förlorad dag av erfarenhet.” – Christian Kinch
No Comments